« afbeelding 1 van 1 »
 
woensdag 01 juli 2015

Amaryllis kwekers kijken bij collega's

De regio Arnhem-Nijmegen herbergt ongeveer 30% van de Nederlandse amaryllisteelt. De productie van amaryllis vindt plaats op 13 bedrijven. Daarmee is het gebied een belangrijke speler in de amaryllisteelt in Nederland en in Europa. Afgelopen jaar hebben de kwekers samengewerkt in de afzet. Dat is goed bevallen. Dus wordt er nagedacht over hoe dat verder uitgebouwd kan worden.


Onder met motto ‘gluren bij de buren’ werd een bezoek gebracht aan 3 samenwerkingsverbanden in het Westland. Bij het komkommerbedrijf van Piet Reijm werd gesproken over de samenwerking binnen Van Nature. Telerscoöperatie Van Nature heeft een actief verkoopmanagement die gericht marktpartijen benaderd om hun producten voor een betere prijs af te zetten. Daarnaast kent Van Nature een inkoopgroep voor haar leden. De inkoopgroep wordt aangestuurd door de inkoopmanager van Van Nature in samenwerking met vier deelnemende telers. Duidelijke afspraken maken de centrale inkoop tot een succes.

 

Vervolgens werd chrysantenkweker Patrick van Uffelen bezocht. Hij is lid van Zentoo: hét kwaliteitsmerk voor unieke chrysanten. Met de beste kwekers en teeltbedrijven is Zentoo sinds 2007 begonnen met het bouwen van een kwaliteitsmerk. Zentoo is, samen met haar klanten en met consument, in staat om haar chrysanten te vernieuwen en te inspireren. Ze hebben in de afgelopen jaren een sterke marktpositie en naamsbekendheid opgebouwd.

 

Tenslotte ging de reis naar Honselersdijk, waar Martin Bakker uitleg gaf over ‘Air so Pure’. Air So Pure is een samenwerking van telers van planten met een luchtzuiverende werking (‘natuurlijke luchtverfrissers’). Deze groep werkt samen met partners op het gebeid van onderzoek en gezondheid. De planten die voldoen aan de juiste aspecten worden gezamenlijk verkocht onder de (merk)naam ‘Air So Pure’. Een uniek concept om onderscheidend te zijn in de markt.

 

In de bus werd, onder leiding van marketingdeskundige Paul Ras, flink gediscussieerd over alle voor- en nadelen van deze samenwerkingsvormen. De bezoeken gaven meer dan voldoende inspiratie om over de eigen samenwerking verder na te denken. Het bezoek aan het Westland is trouwens niet on opgevallen gebleven. Dat kwam met name door de busmaatschappij die voor deze gelegenheid speciaal de Vitesse-spelersbus beschikbaar had gesteld. 
 
BLIJF OP DE HOOGTE VIA