« afbeelding 1 van 2 »
 
woensdag 18 januari 2017

Amaryllissen onder een scherm

Wilfred en Jack Janssen van Beaumonde hebben op twee locaties in Huissen een amarylliskwekerij. Op de beide bedrijven worden verschillende kleuren amaryllissen gekweekt. De rode ‘Ferrari’ en ‘Red Loin’ zijn de belangrijkste soorten. Echter er worden ook behoorlijk wat witte soorten geteeld en een aantal bijzondere rassen. In de toekomst willen Wilfried en Jack meer naar exclusieve rassen. Bloemen met zware stelen, grote bloemen en andere kleuren. Sinds vorig jaar hebben ze bijvoorbeeld de fuchsiaroze 'Pleasure' aangeplant.

Beaumonde is niet alleen gericht op exclusie amarillissen voor de markt, maar ook kien op het verbeteren van het kasklimaat en energiebesparingen. Zo investeerde Jack Janssen vorig jaar in een aantal meteo-sensoren die veel informatie verschaffen over het klimaat zowel binnen als buiten zijn kas. Ook verbeterde hij het systeem dat voor de plantenvoeding zorgt. Nu kan hij de planten precies de hoeveelheid voedingsstoffen geven die ze nodig hebben, dat voorkomt verspilling van kunstmest.

Wilfred zat ook niet stil. Hij wilde energie besparen door het installeren van een energiescherm. Hij wilde echter geen concessies doen aan het licht dat de planten nodig hebben om te kunnen groeien. Na een gedegen onderzoek koos Wilfred voor het Luxous-scherm, dat een goede lichttransmissie heeft en toch veel energie kan besparen. Door het scherm blijft de temperatuur in de kas stabiel en is er minder risico op dauwvorming en eventuele schimmelziekten. Resultaat: een gezonder gewas met minder gebruik van aardgas. Jaarlijks wordt er nu ca. 50.000 kub aardgas minder verstookt!

De komende jaren gaan de gebroeders Janssen door met het zoeken naar nieuwe amaryllis soorten. Daarbij is de vraag uit de markt leidend. Mede door verkoop aan huis hebben ze een goede feeling voor de soorten waar consumenten behoefte aan hebben. Daarnaast spelen ze met het steeds zuiniger omgaan met fossiele brandstof in op de trend van verduurzaming. Ook op dat vlak dragen de gebroeders Janssen hun steentje bij aan Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). 
 
BLIJF OP DE HOOGTE VIA