« afbeelding 1 van 2 »
 
woensdag 01 juli 2015

De tuinder moet goed weten wat zijn rechten en plichten zijn

Er is veel aan het veranderen op het gebied van personeelsbeleid. Door de wet Werk en Zekerheid veranderen er zaken rond: tijdelijke contracten, ontslagrecht, opvolgend werkgeverschap en transitievergoedingen. Vera van Kesteren van AB Oost legde uit dat ondernemers goed bij de les moeten zijn, anders kan een tijdelijke kracht op eens een vast contract zijn geworden. In Huissen heeft AB Oost een kantoor waar Tonnie Neijenhuis, Anna Maks en Ewa Kuiper voor tuinders beschikbaar zijn wanneer ze tijdelijk personeel zoeken of advies willen hebben.


Vera Van Kesteren gaf verder aan dat ook bij tijdelijke contacten de werkgever niet moet vergeten om minstens 1 maand voor het einde van het contact een schriftelijke aanzegging te doen. Laat de tuinder dat na dan loopt hij als werkgever het risico van 1 maandsalaris boete. In het verleden was het mogelijk om 3 arbeidsovereenkomsten in 3 jaar tijd te hebben. Dat is teruggebracht tot 3 contracten in 2 jaar. Zo had van Kesteren diverse tips, die voor een deel verder te lezen zijn in de presentatie die te vinden is op de website van Greenport Arnhem-Nijmegen.

 

Na een levendige discussie was de beurt aan Arend Hekman, de CAO-specialist van LTO Glaskracht Nederland. Hekman stond met name stil bij de CAO-onderhandelingen. Door de inzet van LTO Glaskracht is de ontwikkeling van het CAO-loon minder snel gestegen dan in andere sectoren. Per 1 maart zijn de lonen met 1% gestegen. Vanaf 1 juli zijn de volgende zaken in de CAO geregeld:

 

• bevriezen ouderen en leeftijdsdagen (- 0,47%)

• 80-90-90 regeling oudere werknemers (+ 0,25* + 0,25 %)

• Min ½ vakantiedag (- 0,19%)

• Uitzendartikel, vergewisbepaling

• Mobiliteitscentrum en Hortibedrijfsschool

• Studie naar modernisering arbeidstijdenregeling

 

Hekman was vooral te spreken over het mobiliteitscentrum dat al 600 mensen van ‘baan naar baan’ had kunnen leiden. Tenslotte ging de LTO-deskundige in op de positie van kinderen van 13-15 jaar die op tuinbouwbedrijven werken. Dat en meer is te lezen in de presentatie van Hekman op de site van Greenport Arnhem-Nijmegen www.greenportarnhemnijmegen.nl 
 
BLIJF OP DE HOOGTE VIA