« afbeelding 1 van 1 »
 
woensdag 06 juli 2016

Eendenkroos het nieuwe superfood?


Er wordt op dit moment een proef gedaan met eendenkroos oftewel waterlinzen. Dit kleinste bloeiende plantje op aarde is een rijke bron van eiwitten, zodanig dat van één hectare grond net zoveel eiwitten gewonnen kunnen worden uit eendenkroos als van 10 hectare soja. Soja moet van ver komen, terwijl eendenkroos in onze eigen regio geproduceerd kan worden. Het biedt dus mogelijkheden voor lokale kwekers om dit in de nabije toekomst te gaan kweken.

Het plantje groeit zo snel dat het zich in 3 dagen verdubbelt, gewoon bij de boer in het bassin of in de kas op verdunde mest. Uit 2,5kg eiwitten van planten kan ongeveer 1kg in vlees vervangende producten verwerkt worden. Toch zitten er wat haken en ogen aan de productie van het product. Als een voedingsproduct voor 1997 niet standaard werd gegeten in de Europese Unie, zal er eerst een goedkeuring moeten komen voordat het product op de markt gebracht mag worden.

Het is noodzakelijk om te kijken naar ontwikkelingen die genoeg eiwitten kunnen produceren om de wereld ermee te voorzien. Op 18 mei 2016 is in de gemeente Lingewaard een pilot gestart voor het telen, verwerken en afzetten van waterlinzen. De hoop is dat volgend jaar gestart kan worden met de grootschalige productie van deze rijke bron van eiwitten.
 
 
BLIJF OP DE HOOGTE VIA