« afbeelding 1 van 1 »
 
maandag 12 september 2016

Elf kwekers beginnen met Het Nieuwe Telen

Terwijl het zonnetje buiten flink stond te schijnen begonnen 11 kwekers uit de regio Arnhem-Nijmegen op 8 september aan hun cursus Het Nieuwe Telen (HNT). Door dat alle kwekers uit de eigen regio komen, wordt de cursus ook hier gehouden. Dat scheelt behoorlijk wat reistijd en reiskosten. De eerste bijeenkomst was bij Rick Gerichhausen in Huissen. De kwekers gaan de komende periode de kneepjes van Het Nieuwe Telen onder de knie krijgen. Doelstelling is om, door nog beter naar het gewas en het kasklimaat te kijken, energie te gaan besparen.

 

Het Nieuwe Telen (HNT) staat voor: energiezuinig telen en tegelijk een optimale productie halen.HNT maakt gebruik van kennis en inzichten in (natuurkundige) processen die in een tuinbouwkas een rol spelen. Door inzicht in die processen is het mogelijk om de teelt optimaal te sturen in onder meer temperatuur, vocht, CO2-dosering, licht en schermen. HNT is al op een tuinbouwbedrijf toe te passen, zonder dat het nodig is te investeren in nieuwe of dure technieken.

 

Het initiatief van de training kwam van Glenn Langelaan, kweker op Bergerden. Hij verzamelde een aantal ge├»nteresseerde tuinders om zich heen. Met hulp van Radboud Vorage, de co├Ârdinator van Greenport Arnhem-Nijmegen, werd de groep uitgebreid tot 11 personen. Door de diversiteit van kwekers was er al snel een levendige stemming op de eerste cursusdag. Hans Pronk, die zeer veel ervaring met Het Nieuwe Telen heeft, begeleid de groep.

 

Mocht u meer willen weten over het nieuwe telen, maak dan gebruik van de volgende link: https://www.kasalsenergiebron.nl/besparen/het-nieuwe-telen/ik-wil-meer-weten/#wat-is-het-nieuwe-telen

 
 
BLIJF OP DE HOOGTE VIA