« afbeelding 1 van 1 »
 
dinsdag 14 maart 2017

Jong bloed voor Huissense tuinbouw

23 februari 2017 stond in het teken van Betuwe on Stage. Een bedrijfsstage-evenement voor VMBO-leerlingen die zich willen oriënteren op de arbeidsmarkt. Jongeren van rond de 14 jaar staan voor de moeilijke taak om een keuze te maken voor een studierichting binnen hun opleiding. Dat is geen makkelijke keuze, want hoe weet je nu welke leuke jobs er zijn en waar je later ook nog een beetje geld mee kunt verdienen. Nick, Teet, Kristian en Nick gingen de uitdaging aan.
De vier jongens werden ontvangen door Rob Gerichhausen, een van de drie broers die gezamenlijk Zandvoort Flowers managen aan het Steenbergerveld te Huissen. Met veel enthousiasme kregen de jongens een rondleiding door het bedrijf. Ze kregen niet alleen uitleg over de planten in de tuinbouwkas, maar vooral over de mensen die er gezamenlijk werken. Wat voor werkzaamheden doen die mensen om er voor te zorgen dat er iedere dag weer bloemen geoogst kunnen worden? Iedereen heeft zijn eigen taak en het werk is heel afwisselend. Ook zit er veel techniek in een tuinbouwkas en ook dat moet bestuurd en onderhouden worden. Daar heb je ook jongens voor nodig die weten van aanpakken.
Als er te veel zonlicht van buiten komt kan Rob Gerichhausen een scherm dicht trekken om de planten wat schaduw te geven, maar in de winter moet hij lampen aan zetten om juist wat extra licht te geven. Heeft de plant het iets te koud, dan gaat de kachel aan en als het ’s zomers te warm is gaan de ramen boven in de kas open. Wordt het te droog dan kan er met de vernevelaar meer vocht in de kas gebracht worden. Hebben de planten dorst dan komt er via slangetjes water met voedingsstoffen bij de wortels van de plant. Precies zoveel als hij nodig heeft. Volgens de jongens leek het eigenlijk een beetje op ‘gamen’. Je bent de hele tijd bezig met een spel om het klimaat in de kas zo goed te krijgen dat de bloemen op hun mooist beginnen te bloeien.


 
 
BLIJF OP DE HOOGTE VIA