« afbeelding 1 van 1 »
 
woensdag 01 juli 2015

Michel van Gellecum innoveert met zijn WKO-installatie

Michel van Gellecum teelt amaryllisen aan Het Nevelveld in Bemmel. Bij een eerste bezoek lijkt het een normale tuinbouwkas die er uitziet als zoveel tuinbouwkassen in de regio. Echter zodra je met Michel in gesprek komt blijkt dat het om een bijzonder tuinbouwkas gaat. Michel is namelijk druk bezig om zijn aardgasgebruik sterk te verminderen. Dat doet hij door gebruik te maken van twee waterbronnen en een warmtepomp.


Op 16 juli bracht een groep tuinders een bezoek aan de tuinbouwkas van Michel. Ze lieten zich informeren over hoe Michel, op een energiezuinige manier, zijn kasklimaat regelt. Het kloppend hart van zijn klimaatregeling is een warmtepomp die zowel kan koelen (in de zomer) als ook kan verwarmen in het najaar en in de winter. Precies wat een amaryllisgewas nodig heeft.

 

Michel heeft al enkele jaren geëxperimenteerd met Warmte-Koude-Opslag. Daarvoor heeft hij 2 bronnen aangelegd die uitkomen in een watervoerend pakket onder zijn tuin liggen. De techniek staat niet stil, en met wat hulp van een subsidieregeling van Gemeente Lingewaard, was hij instaat een betere warmtepomp aan te schaffen die een veel hogere efficiëntie (COP) heeft. Daarnaast heeft hij een innovatieve zonnecollector gebouwd waarmee hij in de zomer warmte kan oogsten om deze op te slaan in een van zijn bronnen. Die warmte komt ’s winters weer goed van pas.

 

De collega tuinders waren onder de indruk hoe Michel, een op maat gemaakt, WKO-systeem voor zijn tuin ontwikkeld heeft. Vooral voor teelten die soms warmte en soms koude nodig hebben is dit een perfect energiesysteem. Het komende groeiseizoen gaat Michel zijn nieuwe installatie uittesten en probeert hij een optimaal klimaat voor zijn amaryllissen te realiseren. Doel is om vanaf november weer prachtige amaryllissen te hebben, die kleur in de wintermaanden gaan brengen. 
 
BLIJF OP DE HOOGTE VIA