Nieuwsarchief
 
September 2019
Wednesday 11 September 2019 KLEURRIJKE VERHALEN DAGEN 2019
April 2019
January 2019
November 2018
September 2018
Wednesday 12 September 2018 Van praten naar (duurzaam) doen!
Wednesday 12 September 2018 Open dag bij drijvend zonnepark Lingewaard
Wednesday 12 September 2018 Met vele kleine stapjes een groot verschil!
July 2018
March 2018
January 2018
December 2017
Wednesday 20 December 2017 12 januari: nieuwjaarsreceptie
Monday 18 December 2017 Seminar 'hoe omgaan met tegenslagen'
Monday 18 December 2017 MEI-regeling 1 december open
Tuesday 12 December 2017 The reality of virtual reality
Tuesday 12 December 2017 De toekomst zit in luisteren
Tuesday 12 December 2017 Bloemen: top of mind
« afbeelding 1 van 1 »
 
dinsdag 25 februari 2020

Nieuwe medewerker in de tuinbouw heet: Archie Cobot

De oudere tuinders onder ons kennen waarschijnlijk nog wel de stripboeken van: Archie, de man van staal. Een stripverhaal uit de jaren vijftig en zestig waarbij een goedaardige robot het gevaarlijke werk opknapte. Gelukkig is het werk in de tuinbouw niet zo gevaarlijk als de situaties in de strip, maar een Archie zou op veel tuinbouwbedrijven een welkome gast zijn. Zeker nu het vinden van gemotiveerde arbeidskrachten steeds lastiger begint te worden.

Robots en ook cobots worden steeds belangrijker in het productieproces. Een cobot is een Collaboratieve Robot. Dat betekent dat deze robot naast en met mensen kan werken. Ze zijn vooral geschikt om repeterende werkzaamheden uit te voeren. Cobots hebben ingebouwde veiligheidsmaatregelen, zoals een veiligheidsstop en instelbare veiligheidslimieten. De robotarmen kun je met de hand tegenhouden.
Een van de vooraanstaande bedrijven op het gebied van cobots is Olmia Robotics. Het bedrijf is gevestigd in Tiel, midden in de Gelderse tuinbouwsector. Opvallend genoeg is Olmia Robotics nog maar beperkt actief in de tuinbouwsector, terwijl daar veel repeterend werk te vinden is. De directeur van Olmia Robotics, Peter van Olm, geeft aan dat er veel sectoren zijn die nu kijken naar het inzetten van cobots. In veel gevallen kan de cobot werk van medewerkers overnemen, zodat die medewerkers meer gespecialiseerde en gevarieerde werkzaamheden kunnen doen. De terugverdientijd van cobots, afhankelijk van de situatie, kan 1,5 tot 3 jaar zijn.

Olmia Robotics organiseert regelmatig bijeenkomsten, op zijn locatie in Tiel, voor ondernemers die cobots willen gaan inzetten in hun bedrijfsproces. In overleg met Peter van Olm is besproken om een dergelijk bedrijfsbezoek te gaan organiseren voor de tuinbouwsector om zelf te kunnen zien welke mogelijkheden een cobot biedt. Wellicht heet dan uw volgende medewerker: Archie Cobot!

Heeft u interesse om met collega tuinders een bezoek aan Olmia Robotics te brengen, geef dan uw naam door aan: gselman@projectenltonoord.nl of r.vorage@greenportarnhemnijmegen.nl . Bij voldoende aanmeldingen gaan we met u en Peter van Olm in gesprek voor een onvergetelijk bedrijfsbezoek.

Voor meer informatie over Olmia Robotics:
https://www.olmia-robotics.nl/


 
 
BLIJF OP DE HOOGTE VIA