« afbeelding 1 van 1 »
 
dinsdag 26 mei 2015

Sensortechniek in Gendtse tuinbouw

De toepassing van sensoren in de tuinbouw staat niet stil. Dat geldt ook voor de Potplantenkwekerij Willemsen-Weijs van René Willemsen en Sietske Weijs in Gendt. Om het klimaat in hun kas nog beter te kunnen sturen maken deze beide tuinders sinds kort gebruik van PAR-sensoren. Planten hebben namelijk een andere gevoeligheid voor licht dan het menselijk oog. Met een PAR-sensor (Photosynthetic Active Radiation) is het mogelijk om de lichthoeveelheid te meten die voor plantengroei effectief is.

Willemsen-Weijs teelt in hun kwekerij aan de Langstraat in Gendt een aantal unieke potplanten. Te denken valt aan planten zoals; de Woestijnroos (Kalanchoe thyrsiflora), de Madagaskarpalm (Pachypodium Lameri) en het Pantoffelplantje (Calceolaria).

Door de PAR-sensor weten de tuinders nu precies hoeveel licht de planten ontvangen voor hun fotosynthese. Daarnaast is er via een speciaal computerprogramma een link gelegd met de schermen boven in de tuinbouwkas. Wordt de lichtintensiteit te groot dan wordt een diffusiescherm gebruikt die de sterkte van het zonlicht verminderd. Daarnaast is er ook een energiescherm dat helpt om energie te besparen. Resultaat: sterkere planten met minder energie!

Om het project te realiseren werkt Willemsen-Weijs samen met een ander bedrijf in Gendt. Dat is Trintech, een bedrijf dat veel kennis in huis heeft op het gebied van sensoren en klimaatregeling. Om deze innovatieve techniek betaalbaar te maken, hebben de tuinders gebruik gemaakt van een subsidieregeling van de gemeente Lingewaard, ‘Subsidieverordening Verduurzaming van de Glastuinbouw’. 


 
 
BLIJF OP DE HOOGTE VIA