« afbeelding 1 van 2 »
 
maandag 08 mei 2017

Specerijenteelt in Nederlandse kas biedt kansen

Een deel van het bedrijf van Hedera Rikken in tuinbouwgebied Bergerden wordt na de zomer ingericht als demonstratie- en informatiekas met zwarte peper, kurkuma, capsicum en gember. Afnemers en tuinbouw hebben een gezamenlijk belang om de specerijenteelt in Nederland op te zetten. 

Veel specerijen komen uit landen waar de teelt aanmerkelijk minder gecontroleerd is dan in Nederland. Door de toenemende behoefte aan voedselveiligheid en zekerheid in de keten zijn specerijenfabrikanten op zoek naar alternatieven.

'Ze willen meer controle, zekerheid over de herkomst en gebruik van toegestane chemische middelen', vertelt Harrie Vreman van Projecten LTO Noord. 'Ook hebben ze soms te maken met verontreinigingen. Kurkuma bijvoorbeeld wordt wel eens gemengd met iets anders. En als er per ongeluk een pinda in terechtkomt, heb je helemaal een probleem, want sommige mensen zijn daar allergisch voor.'

Marktvraag

Als mogelijke oplossing zien fabrikanten perspectief in de teelt in Nederlandse kassen. Bij veel nieuwe gewassen is het de vraag of de markt het oppakt, maar bij specerijen is de marktvraag juist het startpunt. 'Afnemers waren nog eerder bij het project betrokken dan telers. Dat zegt genoeg', vertelt Vreman.
Voor meer informatie klik op bijgaande link https://www.nieuweoogst.nu/nieuws/2017/05/04/specerijenteelt-in-nederlandse-kas-biedt-kansen?utm_source=nieuwsbrief&utm_medium=email&utm_campaign=nieuwsbrief-04-05-2017


 
 
BLIJF OP DE HOOGTE VIA