« afbeelding 1 van 1 »
 
donderdag 23 maart 2017

Van plastic soep naar duurzame hortensia's

Volgens Vincent van Rijsewijk is het de hoogste tijd om concreet met duurzaamheid aan de slag te gaan, ook voor de tuinbouwsector. Hij zelf werd geïnspireerd door een lezing van kapitein Charles Moore. Die maakte duidelijk hoe de oceanen geleidelijk veranderen in een plastic soep. Grote hoeveelheden plastic, die voor de eeuwigheid ronddrijven in de grote oceanen. Van Rijsewijk dacht aan de vele plastic potjes die hij jaarlijks op zijn bedrijf gebruikte. Dat moest echt anders!
Op een inspirerende wijze vertelde Van Rijsewijk over hoe hij samen met zijn collega Lodewijk Hoekstra in staat bleek om hortensia’s bijna volledig gifvrij te kweken. Door gebruik te maken van een bio-based middel worden de hortensia’s vele malen schoner en milieuvriendelijker gekweekt, zonder dat er ingeleverd wordt op kwaliteit. Bij hoge uitzondering, in geval van nood is het gebruik van chemische middelen niet uit te sluiten, maar ook hierin is het duo continu op zoek naar alternatieven. Voor Van Rijsewijk en Hoekstra is verduurzaming een werkwoord, dus iets waar je in de praktijk mee aan de gang gaat.
Vincent Van Rijsewijk was uitgenodigd bij de Rabobank in Elst om met een groep tuinders te spreken over hoe je concreet aan de slag kunt met verduurzaming. Het is geen makkelijk traject om je bedrijf geleidelijk te veranderen naar een circulaire economie. Plastic potjes moeten bio-afbreekbaar worden, gewasbeschermingsmiddelen sterk beperkt en meststoffen uit natuurlijke mest. Dat zijn slechts enkele van de aanpassingen. Toch was het een lonend traject, de winstmarges zijn aardig opgeschroefd.
Vanuit de deelnemende tuinders kwamen er allerlei ideeën naar voren om verder te verduurzamen. Belangrijkste speerpunt was daarbij de toepassing van duurzame energie. Iedereen beseft dat we aan de ‘vooravond’ staan van een gas-loos tijdperk. Volgens Van Rijsewijk is het de kunst om alle partijen in je netwerk te gebruiken om samen het verduurzamingstraject goed te doorlopen. Hij vond de milieubewegingen daarbij aan zijn zijde en niet als tegenstander. In de ontwikkeling van zijn bio-based hortensia wist hij veel hulp te krijgen van onverwachte partijen. Dat bleek een belangrijke sleutel naar succes.


 
 
BLIJF OP DE HOOGTE VIA