« afbeelding 1 van 1 »
 
donderdag 24 november 2016

Zandvoort sluit biomassa kringloop

Voor gewassen zoals Freesia en Zantedeschia (Aronskelk) is een goede bodemgesteldheid van groot belang. De bakken waarin de Zantedeschia’s groeien worden afgevuld met kokosgrond. Dat is een grondsoort waarin de planten het beste gedijen. Het kokosmateriaal wordt op het bedrijf van Zandvoort Flowers aangevoerd. Na de teelt werd de gebruikte kokosgrond met plantenresten weer afgevoerd. Nu heeft Zandvoort Flowers echter besloten de grond tijdelijk op te slaan en weer her te gebruiken. Daarmee sluit zij een belangrijk deel van zijn biomassa kringloop.

Om de grond te kunnen hergebruiken moet deze tijdelijk op het bedrijf opgeslagen worden. Daarvoor heeft Zandvoort Flowers een speciale opvangbak ontwikkeld. In de opvangbak kan de gebruikte grond tot rust komen. Het vocht, wat uit de grond komt, wordt apart opgevangen en weer terug in de grond gebracht. Dit stimuleert het bodemleven en draagt bij aan het verteringsproces van de bladresten. Zo is na enige tijd de grond weer in topconditie, zodat deze ook voor de Freesia- en Amaryllisteelt gebruikt kan worden.

Jaarlijks hoopt Zandvoort Flowers op deze manier 2.600 m³ aan biomassa te kunnen gaan hergebruiken. Bovendien gaat het ook nog een behoorlijk aantal transportbewegingen schelen. Immers er hoeft minder grond aangeleverd te worden en gebruikte kokosgrond van Zantedeschia’s hoeft niet meer afgevoerd te worden. Volgens Rick Gerichhausen scheelt dat jaarlijks bijna 10.000 vrachtwagenkilometers.

Omdat het concept van het op eigen bedrijf opslaan en hergebruiken van Zantedeschia-grond redelijk nieuw is, moest Gerichhausen aardig wat tijd steken in het ontwikkelen van de opslagtechniek. Gelukkig kreeg hij daar steun bij van verschillende deskundige leveranciers en gaf de subsidieregeling ‘Verduurzaming Herstructurering Glastuinbouw Lingewaard’ hem een financieel zetje in de rug. Met dit project is de tuinbouw in het gebied weer een stapje duurzamer geworden. 
 
BLIJF OP DE HOOGTE VIA