« afbeelding 1 van 1 »
 
Friday 09 March 2018

De kunst van optimaal bespuiten


In de glastuinbouw wordt zoveel mogelijk geïntegreerd geteeld, waarbij het inzetten van natuurlijke vijanden centraal staat. Soms is het echter nodig om chemische gewasbeschermingsmiddelen in te zetten om erger te voorkomen. De essentie van een bespuiting is dat de druppels in de juiste verdeling op de juiste plaats komen. Het middel moet zoveel mogelijk het gewas bedekken en zo min mogelijk naast de plant terecht komen.

Volgens Margareth van der Horst, teeltbegeleider bij Plant Care Education, is het uitvoeren van een goede bespuiting, een nauwkeurige klus. Ze nam de 25 tuinders, die naar de avond over dit onderwerp waren gekomen, mee in de wereld van: verschillende soorten spuitdoppen, toepassing van de stabiele druk, de juiste hoek van de spuitkoppen en het gepast gebruik van uitvloeiers. Bij een goede afstelling kan er zeker 83% van het middel op de juiste plek op de plant komen. Bij een slechte afstelling is dat percentage beduidend lager, met als gevolg een slechter resultaat en onnodig veel gebruik van kostbare middelen.

Het draait allemaal om een goede bedekking van het gewas te krijgen met het beschermingsmiddel. Omdat ieder gewas anders is begint het met een goede voorbereiding van de bespuitingsklus. Zorg dat het spuitmateriaal in goede conditie is, kies de juiste spuitdop, werk met een gelijkmatige en niet te hoge druk, zorg voor een goede richting van de spuitdoppen en bereken vooraf precies de juiste dosis. Spleetdoppen van keramiek zijn minder slijtage gevoeliger dan kunststof of messing doppen. Spuitdoptabellen zijn belangrijk, die geven essentiële informatie over de juiste instelling, zoals druk, loopsnelheid en afgifte. Paul Bakker van AgraVisi liet met UV-licht zien hoe je in een gewas kunt zien hoe goed een testbespuiting gelukt is. Meten is weten! U kunt op uw bedrijf eenvoudig de bedekking controleren door watergevoelig papier onder of op bladeren te nieten.

Uitgebreid ging Margareth met de aanwezig tuinders in discussie en gaf ze praktische tips over het verbeteren van hun bespuitingsresultaat. Door de klus goed aan te pakken, kan er flink bespaard worden op het gebruik van kostbare gewasbeschermingsmiddelen. Ook kan overdosering voorkomen worden en eventuele problemen met MRL’s (Maximale Residu Limiet). Tegenwoordig wordt niet alleen in de voedingsteelt, maar ook in de sierteelt gekeken of er niet te veel residu van gewasbeschermingsmiddelen op de planten of bloemen zijn achtergebleven. Volgens Margareth kan de Nederlandse tuinbouw zich op dit punt positief onderscheiden ten opzicht van vele andere landen. Tijdens de avond, georganiseerd door Greenport Arnhem-Nijmegen, gaf Margareth de deelnemers een kijkje in de ‘kunst’ van een optimale bespuiting.
 
 
BLIJF OP DE HOOGTE VIA