« afbeelding 1 van 1 »
 
Friday 25 May 2018

De Nederlandse tuinder Boert Bewust?

Boert Bewust is een initiatief dat ontstaan is in de Gelderse Vallei. Het initiatief is groeiende en steeds meer streken sluiten zich aan. Ook tuinders weten ons steeds vaker te vinden! Het concept Boert Bewust biedt een platform voor agrarisch ondernemers om te verbinden met de samenleving. Echt contact met je eigen omgeving. Dat gebeurt door allerlei activiteiten te organiseren, van netwerkbijeenkomst tot streekdiner en open dag. Het zijn mooie momenten om met elkaar in gesprek te gaan over onze prachtige sector! Dat is ons doel; echte en open gesprekken laten ontstaan om meer wederzijds begrip te creëren. Dat geeft inzicht, energie en draagvlak.


Waarom het contact met je omgeving zo belangrijk is
Zonne-energie, bouwruimte, chemie-vrije teelt, energiegebruik, investeringsruimte; allemaal uitdagingen waar de (glas)tuinbouw mee aan de slag is. De maatschappij kijkt daarbij met kritische ogen mee. De mening van de lokale samenleving is van invloed op de ondernemingsruimte van tuinders. Het commitment van overheid en overige financiers voor innovatie hangt samen met de support die je krijgt voor je bedrijf vanuit de directe omgeving. Weet je hoe je buurman denkt over je bedrijf? Hoe is het contact met de woningbouw? Heeft jou omgeving begrip voor de keuzes die je maakt op je bedrijf? 

Bewust boeren en telen
Het concept is vanuit de veehouderij gestart en er zijn volop mogelijkheden om het concept te verbreden. Sterker nog, dit gebeurt al! Iedere streek heeft de mogelijkheid om zijn of haar logo aan te passen naar streekeigenschappen en betrokken sectoren. De Kromme Rijn is hier een goed voorbeeld van. Hierbij is bewust gekozen voor een naamswijziging, namelijk Kromme Rijn Boert en Teelt Bewust (zie ook: http://www.krommerijnboertenteeltbewust.nl/)
 
Iets voor jou?
In drie streken, de Gelderse Vallei, Kromme Rijn en Salland, loopt Boert Bewust al. Binnenkort starten ook Vechtdal en Rijk van Nijmegen. Ook vanuit andere delen van het land is interesse, zoals in de IJsseldelta, Achterhoek, Liemers en Rivierengebied. Op dit moment zijn rond de 200 boeren deelnemer in een streek. Doordat we landelijk samenwerken, bereiken we meer. 
Interesse om aan te sluiten? Op dit moment start de streek Rijk van Nijmegen op. Als je meer wilt weten kun je kijken op www.boertbewust.nl of contact opnemen met onze voorzitter, Lisanne Oskam, via 06 121 628 41 of lisanne@boertbewust.nl.
 
 
BLIJF OP DE HOOGTE VIA