« afbeelding 1 van 1 »
 
Monday 18 March 2019

Teamwork in de tuinbouw

Op een regenachtige dag in maart, bezoek ik het tuinbouwbedrijf Karma Plants in Bemmel. Buiten staat een gure wind, terwijl het binnen in de kas aangenaam warm is. Er wordt druk gewerkt in de kas. John is bezig met het sorteren van potplanten en controleren van de kwaliteit. Margriet en Angelique zijn bezig om anthuriums in te pakken en klaar te zetten op een kar om ze naar de veiling te transporteren. Ik heb een afspraak met Glenn Langelaan, mede-eigenaar van Karma Plants.

Karma Plants is een echt familiebedrijf, dat opgericht is in 2000 door mijn ouders, verteld Glenn. In 2007 zijn hij, zijn broer Maurice en zijn ouders naar het tuinbouwgebied NEXTgarden in Bemmel verhuisd. In 2017 heeft het bedrijf wederom uitgebreid en worden er nu jaarlijks bijna 3 miljoen anthuriums geteeld. Om dat voor elkaar te krijgen, werken er ondertussen 24 personen bij Karma Plants. Het werk is heel divers. Naast het verzorgen van de anthuriums, zijn er ook mensen aan het werk in de techniek, de logistiek en de marketing.

Glenn stuurt een deel van het bedrijf aan. Als ik aan Glenn vraag hoe hij dat doet, antwoordt hij "Een tuinbouwbedrijf is net als een voetbalteam. Je hebt voor iedere positie iemand nodig met specifieke kwaliteiten. Je hebt niks aan 11 aanvallers. Iedereen heeft hier zijn eigen taken en verantwoordelijkheden. We praten iedere dag over de kwaliteit van onze planten en hoe we die samen kunnen verbeteren. Het doel is anthuriums leveren voor de ‘Champions League’.  Iedere dag zijn we samen trots, als er weer enkele vrachtwagens met topkwaliteit anthuriums op weg naar klanten gaan.

 

Volgens Glenn is het werk in een tuinbouwbedrijf heel afwisselend. Bij Karma Plants zien ze dan ook dat steeds meer mensen uit andere sectoren in de tuinbouw komen werken. Tegenwoordig hoef je geen ‘groene’ opleiding te hebben gevolgd. Wel moet je passie voor een mooi eindproduct hebben, en je moet niet bang zijn om je handen uit de mouwen te steken. Als je van gevarieerd werk houdt en plezier hebt om in een team te werken, dan zit je goed bij Karma Plants!
 
 
BLIJF OP DE HOOGTE VIA