« afbeelding 1 van 1 »
 
Thursday 04 July 2019

Tuinders in gebied Next Garden willen biomassacentrale voor warmtenet

Uitbreiding warmtenet
De bouw van de biomassacentrale komt tot stand in samenwerking met Lingezegen Energie; het energiebedrijf van de gezamenlijke tuinders op Next Garden. In samenwerking met energiebedrijf Alliander en Lingezegen Energie hoopt de gemeente Lingewaard het warmtenet van Next Garden uit te breiden zodat ook twee wijken in Huissen kunnen worden aangesloten op het net. Lingewaard hoopt 3.300 huishoudens in de wijken te verleiden om zich op het warmtenet aan te sluiten.

Ontwikkeling
De ontwikkeling van de biomassacentrale, die direct naast de huidige gasgestookte energiecentrale staat, is in handen van HoSt Agriport. De leverancier van bio-energie installaties krijgt de subsidie van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, die in twaalf jaar wordt uitgekeerd.

Omstreden
Wethouder Slob van de gemeente Lingewaard zegt zich ervan bewust te zijn dat biomassa omstreden is. "Daar is echter nu wel voor gekozen en de vergunning is al verleend”, aldus Slob. Wilko Hofstede van Lingezegen Energie voegt daaraan toe: "We moeten van het gas af. Na de beslissing van Wiebes moeten we snel handelen en we zien in deze biomassacentrale een tijdelijke oplossing.”

Alternatieven
Hofstede geeft aan dat het de bedoeling is om ook andere technieken te ontwikkelen en aan het warmtenet van Next Garden te koppelen. "Met ingang van 2021 krijgen we nog maar 1 miljoen kuub gas uit Groningen, dus we moeten aan de slag met alternatieven.” Lingezegen Energie denkt daarbij aan technieken als aardwarmte, waterstof, zonne-energie, rioolwarmte, windenergie en andere nieuw te ontwikkelen duurzame energiebronnen. De haalbaarheid van deze aanvullende energiebronnen wordt onderzocht.

Tuinderstrend
De tuinders van Next Garden zijn niet de enige kwekers die bezig zijn met duurzame verwarming door middel van een warmtenet dat gevoed wordt door een biomassacentrale.
Eerder deze maand werd al bekend dat een groep telers uit Asten en Someren een warmtenet mag aanleggen dat zijn warmte krijgt van een verbrandingscentrale die snoeihout zal verbranden. 

Bron: de Gelderlander
Foto: Trias Westland


 
 
BLIJF OP DE HOOGTE VIA