« afbeelding 1 van 2 »
 
Monday 17 December 2018

Zuster Greenport in Niederrhein viert 10-jarig bestaan

Niet alleen Gelderland kent het begrip Greenport, maar ook in het buitenland is een sector-brede samenwerking in de agrarische sector een bekend verschijnsel. Geïnspireerd door de theorieën van econoom Michael Porter over de concurrentiekracht van clusters, zijn in Nederland verschillende Greenports ontstaan. Een Greenport is een samenwerking tussen alle ondernemers in een keten, samen met onderwijs, onderzoek en overheden. Dit met als doel, het verbeteren van het ondernemers-klimaat, de vestigingscondities en de innovatiekracht in een regio. Ook Niederrhein (het Duitse grensgebied gelegen globaal tussen Keulen en Kleve) kent een dergelijke, hechte samenwerking in de agrobusiness onder de naam ‘Agribusiness Niederrhein’

Op 27 november 2018 vierde Agribusiness Niederrhein met ruim 130 gasten uit Nederland en Duitsland haar 10-jarig bestaan. Belangrijke spelers uit de vroege dagen zoals John Giesen, Heinrich Hiep en Martina Reuber vertelden met enthousiasme hoe ze 10 jaar geleden hun agrobusiness samenwerking gestart waren. Het draaide allemaal rond het begrip ‘netwerken’. Andrea Franken maakte met behulp van een bal garen precies duidelijk hoe een netwerk werkt. Door elkaar de bal met garen toe te spelen ontstond er in de zaal een netwerk van mensen die elkaar kennen en makkelijk weten te vinden. Dat is de basis van succesvol ondernemen: een goed netwerk van contacten die je verder kunnen helpen bij de ontwikkeling van je bedrijf!

Christian Wagner en Eva Kahler Theuerkauf, voorzitter en vicevoorzitter, keken op de bijeenkomst ook naar de toekomst van Agribusiness Niederrhein. Speerpunten daarbij zijn: een positief imago voor de agrosector, innovatiekracht, kwalitatief hoogwaardige producten, duurzame productiewijze, coöperatieve samenwerking, identificatie met de regio en geïntensiveerde grensoverschrijdende samenwerking. Vanuit Brightlands Campus Venlo, was Saskia Goetgeluk aanwezig en vanuit Greenport Gelderland was Radboud Vorage uitgenodigd om hun visie op grensoverschrijdende samenwerking te geven. Goetgeluk ging vooral in op de mogelijkheden voor samenwerking op het gebied van onderwijs en onderzoek, terwijl Vorage met name in ging op de vele contacten die er tussen ondernemers al aan beide zijden van de grens zijn. Hij ziet goede mogelijkheden om die samenwerking tussen ondernemers, van producent tot afzet, te intensiveren. Het is toch vreemd dat, als je zo dicht aan de grens woont, verreweg de meeste contacten in je telefoon uit de eigen kant van de grens zijn. We laten daardoor zeker nog business opportunity’s liggen, en dat kan beter. Een mooie taak voor Agribusiness Niederrhein, Greenport Venlo en Greenport Gelderland voor de komende 10 jaar.

Link: https://www.agrobusiness-niederrhein.de/
 
 
BLIJF OP DE HOOGTE VIA